Rutiner skaber ro

Udgivet d. 05-04-2022

Af: Lone Andersen, formand for Familielandbruget VEST-Jylland

Mange landmandsfamilier er kommet helt tæt på den forfærdelige krig i Ukraine. Det er nemlig i deres frokoststuer, der nu sidder ukrainske ansatte og græder over det, der sker i deres land. 

Jeg tager hatten af for de landmænd, der har fyldt ledige beboelser op, så flygtende ukrainere har fået et godt og trygt sted at være. Ingen ved, hvor længe der er brug for det, men vi må indstille os på, at det er muligt, at det kan være et par år.

Fordi vi gennem en årrække har draget stor nytte af, at Ukraines unge har haft mod på og lyst til at arbejde i vores landbrug, føler mange en særlig forpligtelse til at hjælpe nu. 

Jeg er glad for, at så mange resolut og handlekraftigt har vist en kæmpe velvilje i forhold til det initiativ, som ejerforeningerne bag SAGRO har taget med at formidle boliger til flygtningene. For der venter store opgaver. Den første bølge af flygtninge var jo nok den nemmeste, forstået på den måde, at de hurtigt kom ud af landet, og at de har relationer til ukrainere her i landet. 

Vi må ruste os til, at der skal anderledes initiativer til for at få den næste bølge af flygtninge til at falde til, for de har ikke nødvendigvis venner og familie, der tager imod dem. Og de har set bombardementer, eksplosioner, død og ødelæggelse. 

Den danske integrationsminister, Mathias Tesfaye, har i den grad vist handlekraft. Det er hans fortjeneste, at der straks kom en dialog i gang, blandt andet med Landbrug & Fødevarer, så særloven for ukrainere hurtigt kunne forhandles på plads med et stort flertal. Loven kom igennem Folketinget på tre dage, og dagen efter kunne ukrainere søge om to års ophold. 

Det er effektivt og smidigt, og det har betydet, at den ukrainske mor eller søster, som er kommet til Danmark som flygtning, kan få lov at arbejde, hvor der er brug for det. Og vi ved jo, at rutiner skaber ro, ikke mindst når man er plaget af bekymringer. 

 

Vi skal afvise de kræfter, der mener, at vi i landbruget nu kan undskylde os med krigen i Ukraine og bare skubbe de grønne krav foran os.
Det er en sindssyg svær balance, for vi vil samtidig bevare en høj fødevareproduktion.

Jeg ved fra Mathias Tesfaye, at han er meget lydhør, hvis det viser sig, at noget i særloven ikke virker efter hensigten. Landbrug & Fødevarer vil bringe jeres bekymringer, ideer eller budskaber direkte videre til ministeren.

Krigen og al den frygt og sorg, den bringer med sig, når menneskeliv går tabt og ufattelige værdier bliver ødelagt, må få os til at rykke sammen.

Vi skal afvise de kræfter, der mener, at vi i landbruget nu kan undskylde os med krigen i Ukraine og bare skubbe de grønne krav foran os.

Det vil være at skyde os selv i foden. Klimakrisen kan ikke sættes på pause, og tabet af arter fortsætter. Vi må bevare roen og ikke lade os friste til at slække på indsatsen for bedre biodiversitet og flere klimatiltag.

Det er en sindssyg svær balance, for vi vil samtidig bevare en høj fødevareproduktion.

Mere end nogensinde før har vi brug for opbakning fra jer medlemmer i Familielandbruget VEST-Jylland og de andre ejerforeninger i SAGRO. Kun ved at samarbejde blandt foreningerne og i hele fødevareklyngen kan vi stå stærkt og være med til at løse fødevare- og energikrisen.