Nyhedsbrev maj 2024

Nyt fra formanden

 

Kære alle medlemmer.

Så er det igen tid til et nyhedsbrev fra Familielandbruget Vestjylland!

Det har været et mærkeligt forår, der først var præget af meget regn og våde marker, og nu bliver vandingsmaskiner kørt ud på markerne. Men selvom foråret har været en udfordring, har vi i FVJ forsat arbejdet for alle jer medlemmer!

Tidligere på foråret udsendte vi et læserbrev omkring arealanvendelse og store VE-anlæg. I læserbrevet opfordrer vi til at ”vi skal skynde os langsomt” så vi får de rigtige løsninger i den grønne omstilling.  Der er mange ting, der skal sammentænkes, når vi snakker arealanvendelse. Det har jeg prøvet at sætte nogle ord på i dette læserbrev, som blev bragt i en række forskellige lokalaviser, og det nåede også langt ud på de sociale medier.

I kan læse vores læserbrev via dette link: Familielandbruget om solceller, forurening og livet på landet: Vi skal bruge vores jord klogt | dbrs.dk

Vi har også været til møde med Ikast-Brande Kommune, bl.a. sammen med Herning-Ikast landboforening, og lokale grønne organisationer, for at give input til Ikast-Brande Kommunes kommende strategi for arealanvendelse. Og som i læserbrevet opfordrede vi kommunen til at samtænke flere ting, så flere opgaver kan blive løst på det samme areal. For eksempel skovrejsning på drikkevandsinteresseområder eller VE-anlæg på arealer, der i forvejen ikke kan bruges til landbrugsproduktion. Det kunne være arealer ved industriområder.

Flere medlemmer fra bestyrelsen i FVJ er i de seneste uger valgt ind i centrale udvalg under L&F og SAGRO! Formand Peter Kock er valgt til formand for Politisk koordinations forum i SAGRO, et udvalg der sikrer samarbejde imellem medejerforeningerne i SAGRO og opgaveløsning i SAGRO’s politiske sekretariat.

Derudover er Peter også valgt til formand for Politisk Forum for Økologi i SAGRO.

Vort nye bestyrelsesmedlem Anders Kjær blev den 7. maj valgt til én af de 6 frit-valgte pladser i sektionsbestyrelsen for kvæg i regi af L&F på et møde i Århus. Anders sikrer, sammen med Anette Clausen fra Familielandbruget Midtjylland, derved Familielandbrugssektionens stemme i L&F Kvæg. Med kun 6 frit-valgte pladser er det super-godt gået at Familielandbruget er valgt til 2 pladser.   

Tak for ordet

Peter J. Kock – Formand for Familielandbruget VEST-Jylland


 

"Er det rigtigt? Har vi vundet? Fuck hvor vildt!

 

Nørgårds Geder v/ Tobias Christensen fandt forleden Gourmetprisen 2024 for sin økologiske gedegauda. En kæmpepræstation af den unge gedeavler og osteproducent, som også finder tid til en plads i FVJ's bestyrelse i sin fritid.

Læs bl.a. denne artikel: Gedeost fra nyt gårdmejeri vinder Gourmetprisen - FødevareFOKUS (fodevarefokus.dk)

Formanden lagde vejen forbi med en hilsen fra Familielandbruget VEST Jylland på dagen!


 

Etablering af fokusgruppe under Familielandbruget VEST Jylland til gavn for agerlandets fugle

 

Efter seriøse overvejelser samt efter flere drøftelser med DOF (Dansk Ornitologisk Forening) Vestjylland etablerer Familielandbruget VEST Jylland nu i samarbejde med DOF en fokusgruppe blandt medlemmerne af FVJ for at skabe fokus på konkrete aktiviteter mod en genopretning af bestanden af agerlandets fugle i vores område.

Sådanne aktiviteter kan man læse om her: Ny forskning: Agerlandets jordrugende fugle er i tilbagegang - Dansk Ornitologisk Forening (dof.dk)

Arbejdet er i sin vorden, men medlemmer som kunne have interesse i at deltage i fokusgruppen er meget velkomne til at skrive en mail til vores foreningssekretær Villy J. Larsen på e-mail: vjl@SAGRO.dk

Vi forventer at indkalde interesserede til en orienteringsaften i samarbejde med DOF hen over sommeren.


 

Kommende arrangementer - sæt X i kalenderen

 

Du kan komme med til en række spændende arrangementer og webinarer:

  1. maj 2024, Bustur til Axelborg, København for medlemmer af Familielandbruget VEST-Jylland. – se link: KØBENHAVN – Studietur til Axelborg – L&F's hovedsæde (sagro.dk)

 

  1. juni 2024 – medlemsaftenarrangement – Markvandring og bedriftsbesigtigelse hos Niels Peter Gosvig, Arnborgvej 29, 6900 Skjern. Særlige emner: Jordens frugtbarhed, pløjefri drift, dræning, kvie-hotel. Vestjysk Landboungdom tænder op i grillen, og Vestjyllands Andel er sponsor for forplejningen. Se link: SKJERN – Markvandring (sagro.dk)

 

  1. juni 2024, Kl. 9:00 - 18:00 – ØKO Markdag 2024, Vestergade 112, 6051 Almind

Læs mere om landets største ØKO-begivenhed i 2024 her: Øko-Markdag 2024 - ØkologiRådgivning Danmark (oerd.dk)

 

  1. juni 2024 kl. 18:30 – Planteaften på Ytteborg 2024 - Ytteborg, Hjermvej 94, 7560 Hjerm

Se link: HJERM – Planteaften på Ytteborg 2024 (sagro.dk)

 

  1. juni 2024, kl. 18.30 - Regionsmøde Kvæg, Stensig Agro, Blæsbjergvej 4, 7500 Holstebro
    Tilmeld dig her

 

  1. juni 2024, kl. 09.30 – Jordens Frugtbarhed, Gram Slot, Slotsvej 54, 6510 Gram

2 dages hands on kursus, hvor vi stiller skarpt på jord, og hvad vi forstår ved frugtbar jord. På kurset kommer du bl.a. til at arbejde med din egen jord, og får værktøjer til at udvikle dens frugtbarhed. Vi kæder teori sammen med praksis. Se link: Gram - Jordens Frugtbarhed (sagro.dk)

 

  1. juli - 6. juli 2024 – Familielandbruget VEST Jylland deltager på Landskuet i Herning, dels som hjælpere på ”Barselsgangen”, dels på en fællesstand med SAGRO og SAGRO’s medejerforeninger.

 

Lørdag, den 10. august 2024 – Familielandbruget VEST Jylland deltager med stand på Aulum Dyrstue i samarbejde med SAGRO og Herning-Ikast Landboforening.

 

Søndag, den 15. september 2024 - Familielandbruget VEST Jylland afholder Åbent landbrug med Farmers Market hos Hauge naturlam v/ Sven Joensen, Fastrupvej 32, 7400 Herning

 

Søndag, den 15. september 2024 - Familielandbruget VEST Jylland afholder Åbent Landbrug (landbrug med Put & Take sø) - hos H. P. Vestergaard, Andrupvej 14, Odense, 7860 Spøttrup

 

Hjælp din nabo – eller din ven til at blive medlem i Familielandbruget VEST-Jylland

 

Jo flere medlemmer, desto større indflydelse på den førte landbrugspolitik i Landbrug & Fødevarer, men flere medlemmer giver også den fordel at vi er flere, som kan netværke med hinanden til fordel for de fleste.

Derfor vil bestyrelsen gerne opfordre foreningens medlemmer til at overveje om de har en nabo, en kollega, et familiemedlem eller andre man kender, som med fordel ville kunne blive medlem af Familielandbruget VEST-Jylland.

Hvis du kender nogen som bør vide lidt mere om hvad Familielandbruget er, og hvad vi arbejder for, så se på nogle af de informationsmaterialer du kan finde her: Bliv medlem (familielandbrugetvestjylland.dk)

Foreningen tilbyder nye medlemmer gratis prøve-medlemskab fra nu og indtil 1. august 2024! Og ønsker man at fortsætte sit medlemskab efter 1. august er det gratis året ud 😊

Endelig kan du som gratis prøvemedlem deltage gratis i Familielandbruget VEST Jyllands bustur til Axelborg, den 30. maj 2024. Tilmelding til Villy på e-mail: vjl@sagro.dk

Kender du en som bør benytte sig af et gratis prøvemedlemsskab – så send en mail til foreningssekretær Villy J. Larsen på vjl@sagro.dk – så tager jeg gerne kontakt med tilbuddet til den pågældende!

 

Husk de mange medlemsfordele - også i en ferietid!

 

Husk de mange medlemsfordele, du som aktive medlemmer altid kan gøre brug af. 

Vi tilbyder medlemmer af Landbrug og Fødevarer rabataftaler med flere hoteller i vores dejlige land:

Nyåbnede Bella Grande og Coco Hotel:

BYD VELKOMMEN TIL HOTEL BELLA GRANDE | Cofoco

Coco Hotel - Københavns nye boutiquehotel lige i hjertet af Vesterbro – Coco Hotel (coco-hotel.com)

Hotel Legoland:

Hotel LEGOLAND®

Zleep kædens 14 hoteller:

Zleep Hotels - Hoteller med kvalitet til attraktive priser | Book online

Alsik Hotel:

Alsik Hotel & Spa - Nyd et skønt ophold i Sønderborg

Villa Copenhagen:

Villa Copenhagen - Bevidst luksus - Garanteret bedste pris

 

Vil du hellere til udlandet har vi også rabataftale med:

DFDS til Norge:

DFDS Partner | Tilbud | DFDS

Let’s do – krydstogter:

Krydstogter og Rejser til Søs | Find din Drømmerejse | Let's do cruise (letsdo.dk)


Se betingelser og adgangskoder på din liste over medlemsfordele.


Formand
Peter Jørgen Kock
Tlf. 3013-3223
peterjorgenkock@gmail.com


Politisk rådgiver
Villy Juul Larsen
Tlf. 20 23 85 49
vjl@sagro.dk