Kære alle medlemmer.
Så landede der en politisk aftale om et Grønt Danmark efter en lang politisk proces.
Den største aftale om forvaltning af det danske areal i nyere tid.
Er alt ved aftalen perfekt? Nej - men med den politiske virkelighed som vi befinder os i er den aftale, der indgået nok det bedste bud vi kunne få samlet set med landbrugets øjne.
Vi i Familielandbruget VEST Jylland er i hvert fald klar til at byde ind i det arbejde, der vil komme i årene fremover med de lokale treparter.
Jeg håber mange af jer har haft mulighed for at deltage i de virtuelle møder som L&F har holdt om treparts aftalen. Ellers kan den genses her:
Siden sidst er der sket mange forskellige ting i regi af vores forening.
Læs mere nedenfor!
Tak for ordet!
Peter J. Kock - formand for Familielandbruget VEST Jylland
Mandag, den 7. oktober blev der afholdt årsmøde for Familielandbruget i Vingsted.
På mødet var der valg til formandskabet da Lone Andersen på forhånd havde udmeldt at hun ikke ønskede at genopstille som formand - og da næstformand Henrik Bertelsen var ligeledes på valg.
Valget blev afgjort ved et kampvalg. Afstemningen blev afholdt elektronisk efter, at hver kandidat havde fået fem minutter til at holde valgtale.
For at blive valgt krævede det mindst 50 procent af stemmerne. Det krævede to valgrunder, før det skete. Niels-Jørgen Thomsen, formand Østjydsk Familelandbrug, blev siet fra i første valgrunde. Dermed stod valget mellem de to kandidater: Peter Jørgen Kock og Anders Lynge Kjær.
I anden valgrunde vandt Anders Lynge Kjær, som dermed er ny formand for Familielandbruget.
Valgt til ny næstformand for Familielandbruget blev Michael Jakobsen, der er næstformand i Familielandbruget LRS Vejle.
Torsdag, den 26. september deltog Peter J. Kock og Martin Alstrup – hhv. formand og næsrformand i Familielandbruget VEST Jylland – i et lodsejermøde sammen med Herning-Ikast landboforening og Ikast Brande Kommune ved Bording Kirkeby.
På mødet blev lodsejerne orienteret om mulighederne ved at indgå i et frivilligt muligt lavbundsprojekt i området.
Efter mødet var der enighed blandt lodsejerne om, at kommunen kan opstarte et forprojekt til et muligt kommende lavbundsprojekt i et område dækkende ca. 300 Ha ved Bording Kirkeby.
NB: Hvis man kunne have interesse i at få mere viden om regler og støttemuligheder ved etablering af et lavbundprojekt, kan man rette henvendelse til udtagningskonsulent Karen Thomasen på mobil: 4011-6550.
Mandag den 28. oktober 2024 var der stort fremmøde til fællesarrangementet hos Nørgaards Geder – et fællesarrangement arrangeret i et samarbejde mellem Venstres lokalforening, Vestjysk og Familielandbruget VEST Jylland.
Knap 80 fremmødte kunne tælles, da Tobias Christensen igangsatte sit gedeshow i stalden kl. 19.00.
Fødevareminister Jacob Jensen havde meldt sig syg på aftenen, så Tobias gav sit indlæg en ekstra skalle med besigtigelser, fortælling og spændende smagsprøver. Efter kaffe med brunsviger (leveret af Gårdbageren ved Højmark) i dejlig opvarmet telt, berettede de to formænd om status på den politiske forhandling om 3-partsaftalen. Herefter fulgte information om landbrugspolitik i EU leveret af Erik Poulsen, Venstre.
Tak til Tobias + familie for at åbne dørene til en herlig aften med faglige inputs og et smil på læben!
Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere med FlexNyt fra SAGRO. Nyhedsbrevet FlexNyt udkommer hver 14. dag og er ganske gratis.
Ønsker du at blive tilmeldt FlexNyt, skal du blot sende en mail til amt@sagro.dk. Du kan læse tidligere udgaver af Flexnyt her.
I de private vandløb og grøfter er det lodsejeren der har vedligeholdelsespligten. Her skal lodsejeren vedligeholde vandløbsstrækningen, så der er sikres et kontinuerligt vedligehold.
Vedligeholdes vandløbsstrækningen ikke i mange år, vil reglerne i Naturbeskyttelsesloven træde i kraft og der skal tilladelser og dispensationer til, for at genoptage vedligeholdet af grøften/vandløbet – hvis sådanne tilladelser da overhovedet kan gives i den konkrete situation!
Derfor er det meget vigtigt, at du som lodsejer løbende sørger for at vedligeholde dine private vandløb og grøfter – en oplagt opgave at tage fat på på denne tid af året.
Vær opmærksom på, at du ikke må grave din private vandløbsstrækning bredere eller dybere i forhold til de dimensioner, som vandløbet historisk har haft. Ønskes vandløbet uddybet eller gjort bredere kræver det en tilladelse fra kommunen forinden.
Er du i tvivl om en vandløbstrækning er privat eller offentlig kan du orientere dig på din kommunes hjemmeside eller kontakte kommunens vandløbsafdeling.
Det er matrikelejerens forpligtigelse at holde hegn forsvarligt klippet mod offentlig vej (offentlige arealer generelt) og private fællesveje.
Faktisk giver Vejloven kommunerne hjemmel til at fjerne, nedskære, opstamme eller studse træer og buske på ejerens bekostning indenfor området, som er vist på figuren, hvis ikke matrikelejeren overholder sin forpligtigelse.
Kommunen vil som udgangspunkt sende matrikelejeren et varsel om et påbud, derefter et påbud med en tidsfrist og har matrikelejer fortsat ikke udført klipningen, vil kommunen gennemføre den nødvendige klipning på matrikelejerens bekostning.
De udhængende træer og buske er et problem flere steder i kommunerne og udgør en stor risiko for trafiksikkerheden.
Du kan komme med til en række spændende arrangementer og webinarer:
ONLINE – webinar: 21. november kl. 10.00 – ”Kampen om at nå toppen”
Du får de dugfriske resultater fra Landmandsbarometeret 2024, der er en stor undersøgelse om danske landmænds arbejde med økonomi, strategi og ledelse. Vi giver dig også resultaterne fra et forskningsprojekt: Hvad vi kan lære af de mest succesrige landmænd? Bliv klædt på til selv at kæmpe for bedre resultater.
Tilmelding via dette link: ONLINE – webinar: Kampen om at nå toppen
Antallet af bramgæs har været i rivende udvikling, og vi tæller nu bestanden i millioner. Samtidig er bramgæssene et dyrt bekendtskab når store flokke, ganske u-inviteret, spiser afgrøderne på landbrugets marker. Alle med interesse i forvaltningen af bramgæs er velkommen.
Tilmelding via dette link: ESBJERG – Stormøde om bramgæs
Tilmelding via dette link: HERNING – Fremtidsfuldmagt, testamente, generationsskifte og Landmandspension
9. januar 2025, kl. 18.30 – Nytårs-arrangement
21. januar 2025, 18.00 – Økologisk Årsmøde
5. marts 2025, kl. 19.00 – Økonomiaften i Aulum
19. marts 2024, kl. 18.00 – Familielandbruget VEST Jyllands årlige Generalforsamling
Jo flere medlemmer, desto større indflydelse på den førte landbrugspolitik i Landbrug & Fødevarer, men flere medlemmer giver også den fordel, at vi er flere, som kan netværke med hinanden til fordel for de fleste. I 2023/2024 var Familielandbruget VEST Jylland den landbrugsorganisation i landet, der havde landets absolut størst medlemsfremgang med hele 10%!
For at fortsætte det gode arbejde vil bestyrelsen gerne opfordre foreningens medlemmer til at overveje om de har en nabo, en kollega, et familiemedlem eller andre man kender, som med fordel ville kunne blive medlem af Familielandbruget VEST Jylland.
Hvis du kender nogen, som bør vide lidt mere om hvad Familielandbruget VEST Jylland er, og hvad vi arbejder for, så se på nogle af de informationsmaterialer du kan finde her: Bliv medlem
Foreningen tilbyder nye medlemmer gratis prøve-medlemskab fra nu og indtil juli 2025!
Kender du en som bør benytte sig af et gratis prøvemedlemsskab – så send en mail til foreningssekretær Villy J. Larsen på vjl@sagro.dk – så tager jeg gerne kontakt med tilbuddet til den pågældende!
Alle aktive medlemmer har adgang til en lang række af kontante medlemsfordele.
Følgende er en helt sprit-ny medlemsfordel – som nogle måske vil finde interessant til en jule-udflugt i København:
I samarbejde med Tivoli tilbydes alle aktive medlemmer & medarbejdere af Landbrug & Fødevarer at komme i ekstra god julestemning. I kan købe årskort og billetter med rabat (se nedenstående link).
Julen er et magisk eventyr i Tivoli – juletræerne skinner i smukke farver, funklende lys lyser op i den mørke tid, boderne bugner med julegodter: Honningkager, æbleskiver, risengrød, marcipan, pandekager, flæskestegssandwich og meget andet.
Besøg også de fem nye juleboder, der indeholder særlige fund. Der er flere end 60 spisesteder i Haven og Tivoli Food Hall i København byder på masser af kulinariske overraskelser for enhver smag.
Der er ”Jul i Tivoli” fra 15. november 2024 - 5. januar 2025.
Du kan også give et gavekort til Tivoli 2025 i julegave.
Link er gældende fra den 11. november tom. 25. november
Link: https://www.tivoli.dk/da/login/logf
Password: (udleveres til aktive medlemmer af Familielandbruget VEST Jylland ved henvendelse til foreningens sekretær – Villy J. Larsen via e-mail: vjl@sagro.dk)
Du skal fortsat være opmærksom på, at Tivoli tilbyder dynamiske priser på både entre og turpas.
Mht. Tivolikort, se flere informationer på deres hjemmeside - Tivolikort - Tivoli
Pling er Danmarks største magasin-app spækket med populære danske og internationale magasiner
Som medlem af Landbrug og Fødevarer tilbydes du eksklusivt 40% rabat helt uden binding. Du kan købe Pling til kun kr. 59/mdr. mod en normalpris på kr. 99/mdr. Del Pling med familie og venner!
Med et abonnement på Pling får du ubegrænset adgang til mere end 1.000 magasiner og ugeblade fra hele verden. For blot at nævne nogle få:
Se & Hør, Familiejournalen, Ude & Hjemme, Søndag, Billed-Bladet, Femina, Spis Bedre, Klima- og Naturvenlig Have, Grill for Gourmeter, Dyrk i krukker & DIY i din have.
--------------------
Alle aktive medlemmer har i mailen med nyhedsbrevet også modtaget en samlet oversigt over koderne til alle de kontante medlemsfordele.
Formand
Peter Jørgen Kock
Tlf. 3013-3223
peterjorgenkock@gmail.com
Politisk rådgiver
Villy Juul Larsen
Tlf. 20 23 85 49
vjl@sagro.dk