Nyhedsbrev december 2022

Nyt fra formanden

Så kom der en ny regering - henover midten med Mette Frederiksen som statsminister

Mens disse linjer skrives er det få dage siden, at vi fik en ny regering hen over midten.

Som erhverv har vi behov for en politik, der forholder sig til virkeligheden – en virkelighed, hvor vi ikke skal præsenteres for krav, der flytter landbrugsproduktionen til udlandet og nedlægger dansk landbrug.

Lad os nu håbe at den nye regering magter at indfri disse mål. Hvordan en CO2-afgift vil kunne indføres i landbruget på en fornuftig men også lempelig måde er det store spørgsmål? Vi kan håbe på at en blå Fødevareminister trods alt vil kunne sætte sit særlige aftryk på dette kommende arbejde.

For nylig indgik Familielandbruget VEST Jylland i en Klimapartnerskabsaftale med både Herning Kommune og Ikast Brande Kommune. Med aftalen er der lagt op til et udvidet samarbejde mellem Familielandbruget VEST Jylland og kommunerne om at udvælge og prioritere særlige indsatsområder til gavn for klimaet – og dermed sætte fokus på en målrettet udvikling til gavn for klimaet, men vel at mærke på en måde så vi sikrer et fortsat økonomisk bæredygtigt landbrugserhverv med tilhørende arbejdspladser lokalt.

Jeg vil hermed benytte lejligheden til at takke jer medlemmer for et begivenhedsrigt år i 2022 og ønske jer alle en glædelig jul og et godt Nytår.

Husk vi ses den 12. januar 2023, når Familielandbrugets VEST Jylland atter engang er vært for et Nytårs-arrangement for medlemmerne i Herning. Det bliver både smagsfuldt og med spændende indlæg på dagen!

De bedste julehilsner fra Lone Andersen – formand for Familielandbruget VEST Jylland.


 

Nytårs-arrangementet – Familielandbruget VEST Jyllands årligt tilbagevendende vinter-arrangement

 

Invitation til alle medlemmer af Familielandbruget VEST Jylland med ledsager:

Kom til Nytårsmøde og hør Karl Zacho fortælle om sine mange år som mejerist på Endelave:

Foredrag ved Karl Zacho – ”Mejeribestyrer på Endelave”

Karl fortæller om, hvordan han havnede i mejeribruget. Som 14-årig kørte han mælk og kom i 1962 i lære på et mejeri.
I 1987 sluttede han som mejeribestyrer på Endelave efter en årrække på øen. Karl købte siden et landbrug ved Aulum.
Efter en tid med mange køer på bedriften er han nu stoppet med at levere mælk i 2020 i en alder af 75 år.
Karl har i ca. 20 år fundet tid til at være med til at levendegøre mejeriet på Hjerl Hede, som har han store interesse.

Torsdag den 12. januar 2023 kl. 18.30
Birk Centerpark 24, 7400 Herning

Læs mere om arrangementet og tilmeld her: HERNING – Nytårsmøde (sagro.dk)


 

Familielandbrugets medlemsmøde om CAP-reformens konsekvenser for små og mellemstore landbrug og en tidligere minkfarmers nye erhverv efter etablering af egen gårdbageri

 

Den 22. november 2022 afholdt Familielandbrugets VEST-Jylland medlemsmøde i SAGRO’s hus i Birk ved Herning.  På mødet var der indlæg af Chefkonsulent Maria Skovager om CAP-reformen og hvilke konsekvenser den vil få for foreningens medlemmer – store som små.

Efterfølgende fik tidligere minkfarmer Carsten Rahbek og hans bedre halvdel Camilla ordet. Familien har søgt nye veje efter nedlukningen af den danske minkproduktion, og har nu åbnet egen gårdbageri med butik i de tidligere driftsbygninger!

Se link: https://landbrugsavisen.dk/par-har-fundet-ny-passion-efter-minkene-starter-bageri-i-det-gamle-pelseri

Begge indlæg gav anledning til mange spørgsmål, lækre smagsprøver og drøftelser fra deltagerne. Spændende fagligt indlæg fra Maria Skovager og flot gået af Camilla og Carsten!


 

Klimapartnerskabsaftaler mellem Familielandbruget VEST Jylland, Herning Kommune og Ikast-Brande Kommune

 

Familielandbruget VEST Jylland vil arbejde sammen med Herning- og Ikast-Brande Kommuner om nye initiativer i et partnerskab, der kan skabe en hurtig og nødvendig grøn omstilling af landbruget i Midtjylland.

Mandag, den 21. november 2022 mødtes parterne til et fællesarrangement på Sven Agergaards bedrift syd for Herning for at underskrive en aftale om klimapartnerskab. Pressen var inviteret, og fremmødet fra pressens side var stort. Både aviser, radio og TV var repræsenteret på dagen.

Læs mere om partnerskabs-aftalen her: https://www.sagro.dk/nyhedsarkiv/kommuner-og-landbrug-indgaar-historisk-aftale-om-klimatiltag?fbclid=IwAR2V05poTCgcOep1exZbcwYkx6ITM8NIIDO-Mh8YXOM3dS7i0wzBuplFzD8


 

Kommende medlems-arrangement - februar 2023: Ladies Night

Invitation til alle medlemmer af Familielandbruget VEST-Jylland, alle medejerforeninger af SAGRO samt LU Region MidtVest:

Ladies Night - for alle kvindelige Landmandspartnere / kvindelige landmænd

Kom med til en aften med fokus på jer kvinder med tilknytning til livet på landet. Vi arrangerer en kanon hyggelig aften med rosé og kagetapas og en masse kvindelige oplægsholdere.

På programmet har vi Solvejg Høj fra Vestjysk - en dygtig og erfaren social konsulent, med mange års erfaringer i blandt andet generationsskifte hos landmænd.

Solvejg Horst Pedersen, strategi rådgiver fra Økologi Rådgivning Danmark med en solid baggrund i at facilitere strategi processer på landbrugsbedrifter, for at familieliv også skal passe ind.

Derudover er Lone Andersen - formanden for Familielandbruget Vestjylland - på programmet. Hun vil fortælle om sin vej ind i bestyrelsesarbejdet som landmandskone i Vestjylland.

Tirsdag den 21. februar 2023 kl. 19.00, Birk Centerpark 24, 7400 Herning

Læs mere om arrangementet og tilmelding på SAGROS's hjemmeside efter Nytår!

 

Klimadag i Aulum den 31. januar 2023

Den onsdag den 31. januar 2023 kl. 16-21 afholder vi i fællesskab med SEGES Innovation Landbrugets Klimadag. Her vil være masser af inspiration og konkret vejledning i forhold til, hvordan du kan arbejde med at sænke klimaaftrykket på din bedrift. Der vil være rig mulighed for at netværke med dine kollegaer i området og få personlig sparring hos din kendte rådgiver.

Du kan læse hele programmet og tilmelde dig her: Kom til klimadage hos SAGRO

 

Hjælp din nabo, din kollega eller din egen efterfølger på gården til at blive medlem af Familielandbruget VEST Jylland

 

Jo flere medlemmer, desto større indflydelse på den førte landbrugspolitik i Landbrug & Fødevarer, men flere medlemmer giver også den fordel at vi er flere, som kan netværke med hinanden til fordel for os alle!

Derfor vil bestyrelsen gerne opfordre foreningens medlemmer til at overveje om de har en nabo, en kollega, et familiemedlem eller andre man kender, som med fordel ville kunne blive medlem af Familielandbruget VEST Jylland.

Hvis du kender nogen som bør vide lidt mere om hvad Familielandbruget VEST Jylland er, og hvad vi arbejder for, så se på nogle af de informationsmaterialer du kan finde her: Om os (familielandbrugetvestjylland.dk)

Foreningen tilbyder nye medlemmer gratis prøve-medlemskab i perioden fra nu og til juli 2023 – med alle medlemsfordele det vil indbefatte!

I 2022 var Familielandbruget VEST Jylland blandt de få landboorganisationer som havde direkte fremgang i medlemstal. Lad os fortsætte det gode arbejde for en stærk organisation til gavn for medlemmerne!


 

Kontante medlemsfordele:

Rabat på entre-billetter til JUL i Legoland:

Nu er der kun få uger til jul - og Legoland, som er Danmarks tredjestørste turistattraktion, har - for første gang – indført en julesæson. Benyt dig af medlemsfordelen, der giver rabat på entrebilletterne.

Lørdag den 26. november åbnede Legoland den ny sæson. Jul i Legoland strækker sig over 23 ”udvalgte åbningsdage” og varer helt frem til den 31. december.

Legoland tilbyder julestemning, besøg af julemanden, juleboder med lune æbleskiver og churros, gløgg, brændte mandler, et ti meter højt LEGO-juletræ samt juleaktiviteter inkl. en nyanlagt skøjtebane.

Den 13. december er der stort Luciaoptog.

Legoland holder åbent fra klokken 10-19. Den 31. december lukkes der dog klokken 16.

Køb dine billetter med rabat via dette link: https://me-llbillund-exchange.secure-cdn.meg-eu.accessoticketing.com/embed/login.php?l=da-dk&merchant_id=6607&reseller_id=4180&reseller_location_id=4212

 

Landbrugsinfo:

Er du aktivt medlem af foreningen, har du gratis adgang til LandbrugsInfo. Ikke-medlemmer betaler 2.345 kr. om året. Med LandbrugsInfo får du den nyeste landbrugsfaglige viden, prognoser og faglige vurderinger samt værktøjer og beregnere. Her finder du nyttig viden og værktøjer til at drive virksomhed.

Året rundt publiceres den nyeste viden i form af forsøgsresultater, analyser, prognoser og faglige vurderinger. LandbrugsInfo er således et særdeles vigtigt værktøj til viden i landbrugssektoren.

For medlemmer med begrænset produktion vil værdien af Landbrugsinfo i nogle tilfælde være mere end du betaler i kontingent til Familielandbruget VEST Jylland inkl. kontingent til Landbrug & Fødevarer.

Har du et aktivt medlemskab kan du logge ind med det samme login som til Landmand.dk - Gør det lettere at være landmand

 

Kontakt vores foreningssekretær

 

Villy er klar til at servicere jer medlemmer

Fra 1. september 2022 er vores nye sekretær Villy J. Larsen.

I er velkomne til at kontakte Villy på mail: vjl@sagro.dk eller mobil 2023-8549


Formand
Lone Andersen
Tlf. 21 48 00 77
lon@lf.dk


Politisk rådgiver
Villy Juul Larsen
Tlf. 20 23 85 49
vjl@sagro.dk